Diş eti hastalıklarının büyük oranı ağrı semptomu vermeden ilerlediğinden kişi mevcut durumun farkında olamayacaktır. Fırçalarken ya da kendiliğinden kanama, diş eti çekilmesi,kötü koku,hassasiyet, ağrı,kızarıklık, ödem,kaşınma hissi,dişlerin sallanması,kök yüzeylerinin açığa çıkması gibi belirtileri bulunmaktadır. Bu durumların biri ve birkaçının tespiti durumunda periodontoloji uzmanına muayene olmanız hastalığın ilerlememesi için önemlidir.
Diş eti iltihabı sadece ağız içini etkilemekle kalmaz. Kan dolaşımı yoluyla iltihap faktörleri ve bakterilerin taşınabilmesi sonucu bireylerin genel sağlığını da etkiler. Buna bağlı olarak; diyabet, kalp damar hastalıkları, ateroskleroz, solunum sistemi hastalıkları, erken doğum riski ve bebeklerde düşük, doğum kilosu gibi sorunları ortaya çıkarabilir.
Diş eti çekilmesinin tedavisinde öncelik nedeni bulmaktan başlar. Nedene yönelik yapılan tedaviler nüksü engeller ve çekilmenin ilerlemesini durduracaktır. Diş eti çekilmelerinin tedavisinde mevcut olan iltihabi durum giderildikten sonra damaktan alınan diş eti greftleri ile diş eti çekilmelerinin örtülmesi sağlanabilir. Diş eti çekilmelerinde operasyonun uygun olup olmadığına hekiminiz tarafından yapılan klinik ve radyografik muayene sonrasında karar verilir.
Diş eti hastalığı tedavi edilmezse hastalık çene kemiğine ilerler. Dişleri sıkı ve sağlam tutması gereken çene kemiğinde kayıplar olur ve dişler sallanmaya başlar.Tedavi edilmediğinde diş kaybı kaçınılmazdır.
Diş etlerindeki çekilme; iltihabi dişeti hastalığı sebebiyle olabildiği gibi, yanlış diş fırçalama, diş sıkma ve gıcırdatma gibi alışkanlıklar sonucu da olabilir. Diş eti çekilmesi sonucu açığa çıkan kök yüzeylerinde çürük, hassasiyet ve estetik sorunlar ortaya çıkar.
Diş taşı temizliği, diş eti hastalıklarının tedavisindeki ilk adımdır. Bazı özel ultrasonik ve el aletlerinin kullanımıyla yapılır. Doğru yöntemle ve belirli periyotlarla yapıldığında diş yüzeyine zarar vermez.
Temel olarak; iyi olmayan ağız bakımına bağlı olarak diş yüzeylerinde biriken bakteriyel plak dişeti hastalığı sebebidir. Ayrıca sigara, genetik, ergenlik ve hamilelik, kullanılan bazı ilaçlar, diyabet, stres de hastalığın başlamasında ya da ilerlemesinde etken olabilmektedir.
Diş eti kanaması, diş eti hastalıklarının ilk ve önemli belirtisidir. Fırçalama sırasında, kendiliğinden veya bir şey ısırırken kanama görülebilir. Başlıca sebebi diş etinde başlayan iltihabi olaydır.