whatsapp destek
WhatsApp Destek

Diş Eti Hastalıkları (Periodontoloji)

Diş Eti Hastalıkları (Periodontoloji)

Dişlerin ve dental implantların etrafındaki sert ve yumuşak dokuları klinik, mikroskobik ve biyokimyasal olarak inceleyen ve bu dokuları etkileyen hastalıkların önlenmesi, teşhisi ve tedavisini amaçlayan diş hekimliği dalıdır. Periodontoloji branşı diş taşları, dişeti operasyonları,flap operasyonları, papil operasyonları, derin küretaj ve implantolojiyi kapsamaktadır. Dişeti hastalığı sebebiyle çürüğü olmayan sağlam dişler bile kaybedilebilmektedir.

Gülüş tasarımı:

Gülümseme en önemli yüz ifadelerinden biridir ve iletişimin sözsüz parametrelerinden biri olarak bilinir. Yüzümüzdeki iletişimin merkezi ağız bölgesi olduğu için yüzün ve gülüşün cazibesi birbirlerine sıkıca bağlıdır. Çekici bir gülüş sadece diğer insanların algısını etkilemekle kalmaz bireyin psikolojisini ve davranışlarını da etkiler. İdeal gülüş aynı zamanda sağlık ve başarı algısı ile de ilişkilendirilmektedir. 

Gülüş tasarımı ile ilgili hekimler eskiden dişlerin ölçü, şekil ve oranları üzerinde odaklanmışlardı. Teknoloji ve hastaların estetik beklentileri geliştikçe, dişlerin yapısı ve şekli ile birlikte aynı zamanda dişetleriyle olan uyumu da önemli hale gelmiştir. Günümüzde sadece dişler ve dişetlerinin uyumu değil aynı zamanda onların dudak, yanak ve yüz hatlarıyla olan ilişkisi, ideal gülüş tasarımında önemli hale gelmiştir.

Diş eti gülümsemesi (Gummy smile)

Gummy smile, gülerken dişetlerinin görünmesi anlamına gelmektedir. Diş eti ile dişlerin şekli, konumu ve rengi bir gülümsemenin uyumunu belirler. Bununla birlikte diş eti görünüm miktarının gülümsemenin çekiciliğini etkilediği de bilinmektedir. Bu yüzden diş eti estetiği en az dişlerin estetiği kadar önemlidir. Gülümseme sırasında üst dişlerimizin yanı sıra diş etlerimizin de görünmesi bazılarımızı son derece rahatsız edebilir. Bir gülüşün çekiciliği hem estetik hem de algı ile ilgilidir. Bazılarımız gülümsediğinde çok fazla diş eti dokusu görülebilir.

İdeal gülümseme:

Gülüşün çekici veya hoş olarak tanımlanması aslında bir algı meselesidir ve bu nedenle kişiden kişiye değişir. Ancak bir gülümsemenin genel olarak hoş görünmesi yapılan çalışmalar ve ortalama değerler ile  gülerken diş etinin en fazla 2mm görünmesi gerektiği sonucu çıkmaktadır. 

Gummy smile’ın nedenleri arasında tam sürememiş veya boyu çok kısa dişler, aşırı aktif üst dudak kasları veya bunların kombinasyonları sayılabilir. Gummy smile’ın klinik tanısı; görünen diş uzunlukları, diş eti miktarı genişliğinin, dudak kasları,  üst dişlerin alt dişlerden daha önde olması ve gülümsemenin dikey sınırlarının klinik muayenesi sonrası konulabilmektedir. 

Diş etinin gülümseme sırasında görünmesi, kişinin yaşamını, konfor ve gülme zevkini olumsuz etkiliyorsa, bu konuda bir şeyler yapmak gerekebilir. 

Diş eti gülümsemesi tedavisi:

Dişlerin üstünü örten aşırı diş eti dokusundan kaynaklanan diş eti görünümü kuron boyu uzatılması olarak adlandırılan işlem ile düzeltilebilir. Dişin etrafındaki diş eti dokusu cerrahi olarak uzaklaştırılır. Bu işlem lazer kullanılarak da yapılabilmektedir. Dişin üzerini örten fazla diş eti uzaklaştırıldığında dişin tamamı görünür olacak ve estetik görünüm sağlanacaktır. Bu işlem aslında fazla diş eti dokusunu almak ve altta bulunan dişlerin tam uzunluğunu göstermek için uygulanır. Sadece diş etlerine uygulanacak operasyon yeterli olmaz ise diş etini destekleyen kemik yeniden şekillendirilir. Üst dudağın kısa olması veya gülümseme sırasında fazla hareket etmesi de diş etlerinin görünmesine neden olmaktadır. Periodontoloji uzmanı ile yapacağınız değerlendirme sonrasında sorununuz dudaklarınızın fazla kalkması ise üst dudağa botoks uygulaması ile de diş eti gülümsemesinin giderilmesi mümkün olmaktadır. 

Diş eti büyümesi

Diş eti büyümesi diş etinin dişin yüzeyine doğru ilerlemesi ve yanlara doğru kabarması ile dişetlerinin normalden daha çok şişmesidir. Diş eti şişmesi olarak da bilinmektedir. Birçok sebebi vardır. 

Kronik iltihaplı dişetlerine bağlı diş eti büyümesi: En önemli sebepleri; Kötü ağız hijyeni, kötü yapılmış diş dolguları, kötü yapılmış kaplamalar, ağızdan nefes alma, burun yolları darlığı, ortodontik tedaviye bağlı dişetlerinde büyüme,  protezlerin kanca kısımlarının diş etine anormal baskıları, sabit köprülerde diş etine anormal baskılardır. 

Kullanılan ilaçlara bağlı diş eti büyümeleri: Diş eti büyümelerinin bir başka nedeni kullanılan ilaçlardır. Bazı sara ve tansiyon hastalığında kullanılan ilaçlar, bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar dişetlerinde büyümelere sebep olabilir. İlaç kullanan hasta ağız hijyenine dikkat etmiyorsa ağızda kızarıklık, ağrı ve kanama gözlemlenir. Özellikle üst ve alt ön diş bölgelerinde ilaca bağlı diş eti büyümeleri sık görülür.  İlaca bağlı diş eti büyümesinde ilaç ya kesilir ya da değiştirilir. İlaca bağlı diş eti büyümesi olan hastalarda detaylı bir diş eti tedavisi gereklidir. 

Gebeliğe bağlı diş eti büyümesi: Hamilelik esnasında diş etlerinde görülen büyüme, vücuttaki hormon düzeyinin değişmesinden kaynaklanır. Hastanın diş eti kenarlarında daha önceden iltihaplanma görülmüşse, gebelik döneminde buna bağlı olarak diş eti büyümelerine rastlanabilir. Yani sadece gebelik, diş eti büyümesine neden olan bir faktör değildir. Hastalığın oluşmadan önlenmesi için hamilelik öncesi diş eti uzmanına muayene olunmalıdır.

Diş eti büyümesi tedavisi:

Birçok nedenden kaynaklanan diş eti büyümesinin neden olduğu durumu önlemek için vakit kaybetmeden bir periodontoloji uzmanına muayene olmalı, hastalığın neden olduğu ana sebep tespit edilmelidir. Tedavi sürecinde hasta ağız ve diş sağlığı bakımına gereken özeni göstermeli, düzenli olarak diş fırçalama ve diş ipi kullanma alışkanlığı kazandırılmalıdır. Yapılan diş eti tedavisi ile düzelmeyen büyümeler lazerle düzeltilebilmektedir.